Mobiliteit


Subsidie voor elektrisch rijden
Van 2020 tot 2025 subsidieert het Rijk de aanschaf of lease van een volledig elektrische personenauto in de kleine of compacte middenklasse. Het 2021-budget voor nieuwe en tweedehands elektrische auto’s is inmiddels op. Vanaf 2022 zijn er weer nieuwe subsidies beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op:
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp
Laadpalen in Smallingerland
Voor elektrisch rijden is een laadpaal nodig. Deze kan geplaatst worden op je eigen oprit of in de straat. Als je een eigen oprit hebt, kun je geen openbare laadpaal aanvragen. Er zijn speciale thuisladers die je kunt plaatsen. Let er wel op dat de elektriciteitsaansluiting van je woning in dat geval mogelijk verzwaard moet worden.
Openbaar oplaadpunt elektrische auto
Inwoners, bedrijven en instellingen van gemeente Smallingerland die elektrisch autorijden maar geen eigen parkeerterrein of oprit hebben, kunnen een openbare laadpaal aanvragen. Ben je dus nu, of binnenkort, in het bezit van een elektrische auto, dan kun je nu een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal is dan niet alleen voor jezelf bedoeld, maar ook voor andere gebruikers.
Vraag via de knop ‘Oplaadpunt aanvragen’ een laadpaal aan.
Het aanvragen van een openbare laadpaal
Gemeente Smallingerland heeft, samen met andere gemeenten in Fryslân, TotalEnergies opdracht gegeven de plaatsing en realisatie voor de deelnemende gemeenten te gaan uitvoeren.
Via het aanvraagformulier kun je een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal in de buurt van je woon- of werkadres. Je kunt een aanvraag doen wanneer je (binnenkort) in het bezit bent van een elektrische auto, maar geen mogelijkheid hebt om te laden op eigen (bedrijfs)terrein. Een openbare laadpaal is door iedere EV-rijder te gebruiken en wordt dus niet specifiek voor jou als aanvrager gereserveerd.
Voor het indienen van een aanvraag gelden een aantal voorwaarden:
- Je woont of werkt in de gemeente waarin je een laadpaal aanvraagt.
- Je woont of werkt aantoonbaar minimaal 18 uur per week in de betreffende gemeente.
- Je beschikt (binnenkort) over een elektrische auto en kunt dit aantonen door middel van een (voorlopig) koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of vergelijkbaar document.
- Er is nog geen openbare laadpaal in je nabije omgeving (maximaal 250 m loopafstand van aanvraagadres). Indien er wel een laadpaal in uw omgeving is wordt getoetst of deze laadpaal veel gebruikt wordt. Indien dat niet het geval is, wordt je aanvraag afgekeurd met als reden dat er al een paal in je omgeving staat.
- Indien het om een aanvraag voor een laadpaal in een vergunningplichtig gebied of ontheffingshoudersgebied betreft, kun je aantonen dat je over een parkeervergunning of parkeerontheffing beschikt.
Je kunt dus geen openbare laadpaal aanvragen wanneer je over een eigen parkeermogelijkheid beschikt.
Het aanvraagproces
Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld, komt je aanvraag terecht bij TotalEnergies.
TotalEnergies behandelt alle aanvragen en is verantwoordelijk voor de plaatsing en exploitatie van de openbare laadpalen in de gemeente. Heb je vragen of opmerkingen over je aanvraag? Je kunt contact opnemen met behulp van dit formulier.
Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl
Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland