Klimaat

Maak een Tiny (Tuiny) Forest in je tuin

“In Smallingerland hebben we drie Tiny Forests aangelegd. Een Tiny Forest is een klein dichtbegroeid, snelgroeiend, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De drie Tiny Forests zijn te vinden bij de scholen De Anker/De Bolder (Folgeren), Talryk (Harddraversdijk) en De Plotter (Dollard).”

De reacties op de Tiny Forests zijn erg positief. Dat bracht IVN Natuureducatie op het idee om dit ook mogelijk te maken voor tuinen van particulieren.

Projectleider Maarten Bruns van IVN: ‘We willen graag iedereen laten ervaren hoe leuk, gezond en belangrijk onze natuur is. Dat begint al bij je eigen tuin. Maar niet iedereen weet hoe je het vergroenen aan moet pakken. Daarom bedachten we een kant-en-klaar pakket: de Tuiny Forest. Een Tuiny Forest is een inheems bos van ongeveer zes vierkante meter met 10 verschillende soorten planten en bomen erin. Een Tuiny Forest is makkelijk zelf aan te leggen en helpt je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan. Daarnaast creëer je een fijne plek voor vogels en insecten en draag je dus bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.’

Wil je ook een klein bos in je tuin? tuin? Kant-en-klare pakketten met
duurzaam gekweekt groen zijn te koop bij onder andere www.sprinklr.co

De tuinambassadeur helpt je graag met het vergroenen van je tuin!

Veel mensen bestraten hun tuin om er weinig onderhoud aan te hebben. Maar een tuin met veel tegels geeft wateroverlast bij hoosbuien en zorgt ervoor dat er geen waterreserve in de grond zit bij droogte. Door te weinig groen raakt de natuur uit balans en vermindert de biodiversiteit, waardoor je overlast kunt krijgen van onder andere wespen en eikenprocessierupsen. Wil je je tuin vergroenen, maar weet je niet hoe? De tuinambassadeurs helpen je graag.

De gemeente Smallingerland heeft een heel team met tuinambassadeurs. Zij helpen je graag bij het vergroenen van je tuin. De tuinambassadeur weet welke planten geschikt zijn voor je tuin en maakt samen met jou een ontwerp. Daarbij houdt hij of zij uiteraard rekening met de kosten en het onderhoud. Vaak wordt gedacht dat groene tuinen meer onderhoud vragen, maar door een slimme inrichting kan een groene tuin juist onderhoudsvriendelijker zijn.

Wil je graag gratis advies van een tuinambassadeur? Mail dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van Tuinambassadeurs.

 

Subsidie voor groene daken

Met een groen dak of een regenton help je mee met het waterbeheer in Smallingerland. Goed waterbeheer wordt steeds belangrijker. Bij extreme regenval is er een overschot aan water, maar met droogte kan er een ernstig tekort ontstaan. Je kunt bij de gemeente een subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. De subsidieregeling is voor bewoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Smallingerland.

Kijk voor meer informatie op: 
www.smallingerland.nl/Onderwerpen/Subsidies/Subsidie_groene_daken

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland