Energie

‘Laat-maar-waaien’-waardebon van € 80,-

Tot en met 31 oktober 2022 kun je per huishouden in de gemeente Smallingerland één ‘Laat-maar-waaien’-waardebon van € 80,- ontvangen om energiebesparende producten aan te schaffen. De waardebon is bedoeld om optimaal gebruik te maken van het voordeel van de herfstwind óf om de koude wind juist uit je huis te houden. Je kunt de bon dus gebruiken voor bijvoorbeeld een droogmolen of voor isolerende producten.

Bespaar energie én geld
Wind is een prima alternatief voor de wasdroger. Een wasdroger verbruikt namelijk veel stroom. Er zijn ook in het najaar vaak nog genoeg mooie dagen waarop je je was buiten kunt drogen in plaats van in de wasdroger. Dat is beter voor het milieu, je bespaart energie en dus ook geld. Heb je nog geen droogmolen? Met de waardebon kun je er eentje aanschaffen.

Regent het? Doe dan drogerballen in je wasdroger. Drogerballen verkorten de droogtijd verkorten, de was kreukt minder en je hebt geen wasverzachter meer nodig. Energiebesparend dus én goed voor je portemonnee. Ook drogerballen zijn verkrijgbaar met de waardebon.

Houd de wind buiten
Door je huis goed te isoleren, verlaag je ook je energierekening. Als je alle naden en kieren dichtmaakt met een tochtstrip, bespaar je circa € 60,- per jaar. Ook tochtstrips of radiatorfolie kun je aanschaffen met de bon. Zo houd je de herfstwind buiten!

Actievoorwaarden ‘Laat-maar-waaien’-waardebon
De waardebon is beschikbaar voor woningeigenaren en huurders in de gemeente Smallingerland. Per huishouden kun je één aanvragen. Dit kan alleen wanneer je nog geen gebruik hebt gemaakt van de groene bon of het energiestartpakket. De bon is geldig tot en met 31 oktober 2022.

vraag de bon aan

Ga samen met de EnergieCoach aan de slag met energie besparen

Wil je ook energie besparen, maar weet je niet precies hoe? Dan helpt de EnergieCoach je graag. Hij kan bij je thuis komen of je kunt een online afspraak maken.

Wat is EnergieCoach Smallingerland?

Energie besparen met tips van de EnergieCoach

Gratis deelname voor huurders en woningeigenaren

Lees hier meer over de EnergieCoach of maak direct een afspraak via de website van Bibliotheek Drachten. Zowel een online als een fysieke afspraak is mogelijk.

Met je gezin energie besparen?

Wil je samen met het gezin energie besparen? Doe dan mee met Junior Energiecoach. Dit is een leuk en leerzaam spel voor het hele gezin. Gedurende vijf weken ontdekken kinderen (7-12 jaar) én hun ouders dat thuis energie besparen niet ingewikkeld, saai of duur hoeft te zijn. Zo gaan de kinderen op lampenjacht en stekkerexpeditie en is er elke week een prijs te winnen. Ook zijn er ieder week nieuwe filmpjes met het van TV bekende Varkentje Rund.

Het is een on- en offline spel met leuke, leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties. Kennis en bewustwording over energie nemen toe. Het motto is: met energie kun je lachen!

Het spel wordt twee keer per jaar gespeeld in de herfst en winter. Elke week staat in het teken van een andere challenge. Gezinnen in de gemeente Smallingerland kunnen zich gratis aanmelden. Inschrijven kan op www.juniorenergiecoach.nl/meedoen.

Warmtebeeldcamera’s

De gemeente Smallingerland stelt gratis warmtebeeldcamera’s beschikbaar voor alle inwoners met een bibliotheekpas (een jeugpas geldt niet). Door het uitvoeren van een warmtescan krijg je inzicht in waar warmte uit de woning weglekt en waar het zinvol is om extra te isoleren. Een beter geïsoleerd huis geeft meer wooncomfort én verlaagt de maandelijkse stookkosten. De camera’s zijn eenvoudig te gebruiken door middel van een mobiele telefoon of tablet en een app.

De warmtebeeldcamera’s zijn aan te vragen via de Bibliotheek Drachten.

Regionale Energiestrategie Fryslân

In Nederland willen we de CO 2 -uitstoot terugdringen om de opwarming van de aarde te beperken. Om dit te bereiken, hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken vastgelegd in het Klimaatakkoord.

In Fryslân werken de Provincie Fryslân, de achttien Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en netbeheerder Liander samen aan de energietransitie. Hun afspraken leggen ze vast in een Regionale Energiestrategie (RES).

Waar bestaat de RES uit?
In de RES staat beschreven hoe we met elkaar de energiedoelen gaan behalen. Er staat bijvoorbeeld in hoeveel energie we gaan opwekken in de vorm van zonne-energie en wind-energie. Kijk voor meer informatie op www.resfryslan.frl

Samen stappen zetten naar een aardgasvrij Smallingerland

Net als de rest van Nederland moet ook gemeente Smallingerland in 2050 volledig aardgasvrij zijn. De gemeente Smallingerland maakt daarom, net als alle andere gemeenten, in 2021 een Transitievisie Warmte. In deze visie staat welke warmte-alternatieven er in Smallingerland komen ter vervanging van aardgas en wanneer.

Je kunt nu ook al iets doen richting aardgasvrij. Van kleine stapjes tot grotere investeringen.
Lees hier meer over op de pagina Aardgasvrij Smallingerland.

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland