Circulair

Duurzame kleding: beter voor jou én de wereld!

Eerlijk winkelen is trendy! Niet alleen neemt de vraag naar biologische en fairtradeproducten toe, steeds meer mensen willen ook duurzamere kleding. En vaak is dat niet alleen beter voor de wereld, maar bespaar je er ook geld mee.

Bij het eerlijk winkelen van kleding komt best wel wat kijken. Hoeveel giftige stoffen en water zijn er gebruikt bij het maakproces? En onder welke arbeidsvoorwaarden is de kleding geproduceerd? Niet alle vragen zijn zomaar te beantwoorden. De app en website van EerlijkWinkelen(.nl) kunnen je daarbij helpen.

Zes tips voor duurzame kleding
1. Ga voor tijdloos. Kies kleding waarvan jij denkt dat je het meerdere jaren zult dragen.
2. Let op de gebruikte materialen. Kleding gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen heeft een veel kleinere impact op het milieu.
3. Koop tweedehands kleding. Op websites als Marktplaats en Vinted vind je voordelig kleding. Daar kun je zelf ook kleding verkopen die je niet meer draagt.
4. Repareer je kleding. Door je kleding te laten repareren gaan je favoriete stukken langer mee.
5. Leen of huur. Koop voor speciale gelegenheden geen nieuwe kleding, maar leen of huur een outfit. Dit kan bij vrienden, verhuurbedrijven of kledingbibliotheken.
6. Koop vaker duurzame merken. Hier kan de EerlijkWinkelen-app je bij helpen. Iedere duurzame aankoop is een mooie stap richting een betere wereld.

 

Eerlijk winkelen in Smallingerland

Er zijn talloze winkels waar je fair trade, biologische, gerecyclede of tweedehands producten kunt kopen. Misschien heb je die winkels al ontdekt. Kun je wel een beetje inspiratie gebruiken? Kijk dan op www.eerlijkwinkelen.nl.

EerlijkWinkelen wijst je de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 2000 winkels in meer dan 65 gemeenten zijn te vinden op de EerlijkWinkelen-website en ze hebben ook een handige app.

Verklein je ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk wordt bepaald aan de hand van het oppervlak aan biologisch productieve grond dat nodig is om te voorzien in de leefstijl van mensen, bijvoorbeeld voor het verbouwen van je voedsel en het verwarmen van je huis.

Voor elk mens op aarde is er zo’n 1,63 hectare beschikbaar (circa 2,5 voetbalvelden). De Nederlandse voetafdruk is op dit moment bijna 5 hectare per persoon; dat is drie keer zoveel als wat er beschikbaar is. De aarde wordt nu dus in een hoog tempo opgemaakt. Maar jij kunt dit helpen veranderen. Dit kan al met een paar kleine stappen.

Zo kun je proberen om:
– minder vlees en zuivel te gebruiken
– vaker de auto te laten staan en minder te vliegen
– korter te douchen

Wil je meer tips? Of wil je weten hoe groot jouw voetafdruk is? Doe de test op www.friesevoetafdruk.nl

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland