Thema’s

Maak een Tiny Forest in je tuin

In Smallingerland zijn we druk bezig met de aanleg van meerdere Tiny Forests. Een Tiny Forest is een klein dichtbegroeid, snelgroeiend, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Inmiddels staat er een Tiny Forest in de wijk de Folgeren en bij de Harddraversdijk.

De reacties op de Tiny Forests zijn erg positief. Dat bracht IVN Natuureducatie op het idee om dit ook mogelijk te maken voor tuinen van particulieren.

Projectleider Maarten Bruns van IVN: ‘We willen graag iedereen laten ervaren hoe leuk, gezond en belangrijk onze natuur is. Dat begint al bij je eigen tuin. Maar niet iedereen weet hoe je het vergroenen aan moet pakken. Daarom bedachten we een kant-en-klaar pakket: de Tuiny Forest. Een Tuiny Forest is ongeveer zes vierkante meter, makkelijk zelf aan te leggen en helpt je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan. Daarnaast creëer je een fijne plek voor vogels en insecten en draag je dus bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.’

Wil je ook een klein bos in je tuin? Er zijn kant-en-klare pakketten te koop bij onder andere www.sprinklr.co

De tuinambassadeur helpt je graag met het vergroenen van je tuin!

Veel mensen bestraten hun tuin om er weinig onderhoud aan te hebben. Maar een tuin met veel tegels geeft wateroverlast bij hoosbuien en zorgt ervoor dat er geen waterreserve in de grond zit bij droogte. Door te weinig groen raakt de natuur uit balans en vermindert de biodiversiteit, waardoor je overlast kunt krijgen van onder andere wespen en eikenprocessierupsen. Wil je je tuin vergroenen, maar weet je niet hoe? De tuinambassadeurs helpen je graag.

De gemeente Smallingerland heeft een heel team met tuinambassadeurs. Zij helpen je graag bij het vergroenen van je tuin. De tuinambassadeur weet welke planten geschikt zijn voor je tuin en maakt samen met jou een ontwerp. Daarbij houdt hij of zij uiteraard rekening met de kosten en het onderhoud. Vaak wordt gedacht dat groene tuinen meer onderhoud vragen, maar door een slimme inrichting kan een groene tuin juist onderhoudsvriendelijker zijn.

Wil je graag gratis advies van een tuinambassadeur? Mail dan naar gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van Tuinambassadeurs.

 

Duurzame kleding: beter voor jou én de wereld!

Eerlijk winkelen is trendy! Niet alleen neemt de vraag naar biologische en fairtradeproducten toe, steeds meer mensen willen ook duurzamere kleding. En vaak is dat niet alleen beter voor de wereld, maar bespaar je er ook geld mee.

Bij het eerlijk winkelen van kleding komt best wel wat kijken. Hoeveel giftige stoffen en water zijn er gebruikt bij het maakproces? En onder welke arbeidsvoorwaarden is de kleding geproduceerd? Niet alle vragen zijn zomaar te beantwoorden. De app en website van EerlijkWinkelen(.nl) kunnen je daarbij helpen. 

Zes tips voor duurzame kleding

  1. Ga voor tijdloos. Kies kleding waarvan jij denkt dat je het meerdere jaren zult dragen.
  2. Let op de gebruikte materialen. Kleding gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen heeft een veel kleinere impact op het milieu.
  3. Koop tweedehands kleding. Op websites als Marktplaats en Vinted vind je voordelig kleding. Daar kun je zelf ook kleding verkopen die je niet meer draagt.
  4. Repareer je kleding. Door je kleding te laten repareren gaan je favoriete stukken langer mee.
    Leen of huur. Koop voor speciale gelegenheden geen nieuwe kleding, maar leen of huur een outfit. Dit kan bij vrienden, verhuurbedrijven of kledingbibliotheken.
  5. Koop vaker duurzame merken. Hier kan de EerlijkWinkelen-app je bij helpen. Iedere duurzame aankoop is een mooie stap richting een betere wereld.

Eerlijk winkelen in Smallingerland

Er zijn talloze winkels waar je fair trade, biologische, gerecyclede of tweedehands producten kunt kopen. Misschien heb je die winkels al ontdekt. Kun je wel een beetje inspiratie gebruiken? Kijk dan op www.eerlijkwinkelen.nl.

EerlijkWinkelen wijst je de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 2000 winkels in meer dan 65 gemeenten zijn te vinden op de EerlijkWinkelen-website en ze hebben ook een handige app.

Verklein je ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk wordt bepaald aan de hand van het oppervlak aan biologisch productieve grond dat nodig is om te voorzien in de leefstijl van mensen, bijvoorbeeld voor het verbouwen van je voedsel en het verwarmen van je huis.

Voor elk mens op aarde is er zo’n 1,63 hectare beschikbaar (circa 2,5 voetbalvelden). De Nederlandse voetafdruk is op dit moment bijna 5 hectare per persoon; dat is drie keer zoveel als wat er beschikbaar is. De aarde wordt nu dus in een hoog tempo opgemaakt. Maar jij kunt dit helpen veranderen. Dit kan al met een paar kleine stappen.

Zo kun je proberen om:
– minder vlees en zuivel te gebruiken
– vaker de auto te laten staan en minder te vliegen
– korter te douchen

Wil je meer tips? Of wil je weten hoe groot jouw voetafdruk is? Doe de test op www.friesevoetafdruk.nl

Elektrisch rijden: zo werkt het met subsidie en laadpalen

Denk je erover om over te schakelen op elektrisch rijden? Lees hier meer over de subsidies en laadpalen.

Subsidie voor elektrisch rijden

Van 2020 tot 2025 subsidieert het Rijk de aanschaf of lease van een volledig elektrische personenauto in de kleine of compacte middenklasse. Het 2021-budget voor nieuwe auto’s is inmiddels op, maar er is nog subsidiegeld beschikbaar voor tweedehands elektrische auto’s.

Kijk voor meer informatie op:
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp

Laadpalen in Smallingerland

Voor elektrisch rijden is een laadpaal nodig. Deze kan geplaatst worden op je eigen oprit of in de straat. Als je een eigen oprit hebt, kun je geen openbare laadpaal aanvragen. Er zijn speciale thuisladers die je kunt plaatsen. Let er wel op dat de elektriciteitsaansluiting van je woning in dat geval verzwaard moet worden.

Openbare laadpaal

Als je geen eigen oprit hebt en er een laadpaal in je eigen straat is, dan kun je daar gebruik van maken. Het beleid van de gemeente Smallingerland is dat er binnen een straal van 250 meter een laadpaal aanwezig moet zijn. Als er nog geen laadpaal in de buurt is, dan kun je een laadpaal aanvragen bij een laadpaalexploitant naar keuze. De laadpaalexploitant vraagt vervolgens aan de gemeente toestemming voor het plaatsen van een laadpaal.

 

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland