Financiering

Zoek je een subsidie of lening voor verduurzamen?

Er zijn voor het verduurzamen diverse subsidies of leningen mogelijk. Op deze website verwijzen we je zoveel mogelijk door naar plaatsen waar je actuele informatie kunt vinden.
Wil je weten welke subsidiemogelijkheden er voor je zijn? Op de website van Duurzaam Bouwloket kun je een subsidiecheck doen: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.

Verduurzamen huis extra aantrekkelijk voor Friezen

Door een financiële bijdrage van de provincie Fryslân is de Energiebespaarlening met een laag rentetarief beschikbaar (1% lager dan de reguliere rentetarieven) voor woningeigenaren in Fryslân. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening Fryslân – Warmtefonds. Dit geldt voor woningeigenaren met een verzamelinkomen hoger dan € 60.000 per jaar. Met de Energiebespaarlening kun je een maximaal bedrag van € 65.000,- lenen voor energiebesparende maatregelen in je woning. Ook is er de mogelijkheid om het geld te gebruiken voor zonnepanelen.

Wil je als VvE aan de slag met de verduurzaming van een appartementencomplex? Dat is mogelijk met de VvE Energiebespaarlening. Aanvullend op de Energiebespaarlening geeft de provincie Fryslân 1% rentekorting op het vastgestelde rentetarief.

Ook voor woningeigenaren met lagere inkomens is verduurzamen aantrekkelijk

Heb je een verzamelinkomen tot € 60.000 per jaar? Dan kun je een renteloze Energiebespaarlening aanvragen. Dat doe je niet bij de gemeente Smallingerland maar bij het Nationaal Warmtefonds. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds.

Heb je onvoldoende leencapaciteit voor een reguliere Energiebespaarlening? Dan is er de mogelijkheid om een renteloze Energiebespaarlening met combinatielening af te sluiten. Hiermee kun je minimaal € 1.000 en maximaal € 5.000 lenen. De eerste vijf jaar betaal je geen maandelijkse rente en aflossing. Kijk voor informatie op de site van het Warmtefonds.

Heb je vragen over de Energiebespaarlening? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen op de site van het Warmtefonds.

 

Btw-teruggave zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. Het btw-tarief van 0% geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.  

Kijk voor meer informatie op:
www.duurzaambouwloket.nl/subsidie-financieringsregeling/79

Verduurzamen van monumenten

Woon of werk je in een monument en wil je graag verduurzamen? Voor het verduurzamen van monumenten zijn er verschillende financieringsmogelijkheden, waaronder voordelige leningen. Sommige regelingen zijn alleen voor verduurzaming, andere voor restauratie in combinatie met verduurzaming.

Kijk voor meer informatie op:
www.duurzaambouwloket.nl/subsidie-financieringsregeling/92

Investeringssubsidie Duurzame Energie voor koopwoningen

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf? Dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met vijf typen isolatiemaatregelen.

Kijk voor meer informatie op:
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

Subsidie voor groene daken

Met een groen dak help je mee met het waterbeheer in Smallingerland. Goed waterbeheer wordt steeds belangrijker. Bij extreme regenval is er een overschot aan water, maar met droogte kan er een ernstig tekort ontstaan. Je kunt bij de gemeente een subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. De subsidieregeling is voor bewoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Smallingerland.

Kijk voor meer informatie op:
www.smallingerland.nl/Onderwerpen/Subsidies/Subsidie_groene_daken

Elektrisch rijden: zo werkt het met subsidie en laadpalen

Denk je erover om over te schakelen op elektrisch rijden? Lees hier meer over de subsidies en laadpalen.

Subsidie voor elektrisch rijden

Van 2020 tot 2025 subsidieert het Rijk de aanschaf of lease van een volledig elektrische personenauto in de kleine of compacte middenklasse. Vanaf 2023 is er weer subsidie beschikbaar voor nieuwe en tweedehands elektrische auto’s.

Kijk voor meer informatie op:
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp

Laadpalen in Smallingerland

Voor elektrisch rijden is een laadpaal nodig. Deze kan geplaatst worden op je eigen oprit of in de straat. Als je een eigen oprit hebt, kun je geen openbare laadpaal aanvragen. Er zijn speciale thuisladers die je kunt plaatsen. Let er wel op dat de elektriciteitsaansluiting van je woning in dat geval verzwaard moet worden.

Openbare laadpaal

Als je geen eigen oprit hebt en er een laadpaal in je eigen straat is, dan kun je daar gebruik van maken. Het beleid van de gemeente Smallingerland is dat er binnen een straal van 250 meter een laadpaal aanwezig moet zijn. Als er nog geen laadpaal in de buurt is, dan kun je een laadpaal aanvragen bij een laadpaalexploitant naar keuze. De laadpaalexploitant vraagt vervolgens aan de gemeente toestemming voor het plaatsen van een laadpaal.

 

Duurzaamheidslening Smallingerland

Wil je stappen maken met verduurzamen, dan is de duurzaamheidslening van de gemeente Smallingerland wellicht een optie voor jou. Dit is een lening met een rentepercentage dat lager is dan het normaal geldende markttarief.

Voor wie en waarvoor is de duurzaamheidslening bedoeld?
Je kunt een lening aanvragen als je eigenaar én bewoner bent van een woning of appartement in de gemeente Smallingerland. Op smallingerland.nl staat een lijst van maatregelen waarvoor je de lening kunt aanvragen. Je vindt er ook de voorwaarden en hoe je de lening kunt aanvragen.

Heb je vragen?
Neem dan contact op met de gemeente per mail via duurzaam@smallingerland.nl of bel met 0512 – 581 234.

Energiebespaarlening warmtefonds

Aanvullende informatie over de energiebespaarlening is te vinden op www.energiebespaarlening.nl

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland