Energie

Doe mee met de Duurzame Week van Smallingerland!

Van zaterdag 30 oktober tot en met vrijdag 5 november vindt de Duurzame Week van Smallingerland weer plaats. In deze week zijn er activiteiten en workshops om iedereen in Smallingerland te helpen met verduurzamen. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Voor iedereen die meer wil weten over energie besparen is er bijvoorbeeld het Energiecafé EnergieCoach in de bibliotheek. En de kinderen gaan op avontuur met ons duurzaamheidsmonstertje Djoeke. Lees hieronder meer over het programma en hoe je je kunt aanmelden.

Programma Duurzame Week 2020

Zaterdag 30 oktober » SMUK tweedehandskleding huiskamer en Repair Atelier, Sluisfabriek
Maandag 1 november » Workshop Solar Dying, Sluisfabriek
Maandag 1 november » Regenton aansluiten op bestaande hemelwaterafvoer, Wildkamp
Dinsdag 2 november » Workshop Wandborden maken, Sluisfabriek
Dinsdag 2 november » Led verlichting en de besparing ervan, Wildkamp
Dinsdag 2 november » Energiecafé EnergieCoach Smallingerland, Bibliotheek Drachten
Woensdag 3 november » Djoeke’s Missie, De Lawei
Woensdag 3 november » Infiltreren van regenwater in kratten ondergronds, Wildkamp
Woensdag 3 november » Workshop Visible Mending, Sluisfabriek
Woensdag 3 november » Workshop Spijkerplank maken, Sluisfabriek
Woensdag 3 november » Opening restaurant KIEM, Restaurant KIEM in Drachten
Woensdag 3 november » Webinar Energieneutraal Verbouwen, online
Woensdag 3 november » Kijk de webinar met onze EnergieCoaches!, Bibliotheek Drachten
Donderdag 4 november » Band op Spanning, Kyriat Onoplein
Donderdag 4 november » Afwateren met lijngoten, Wildkamp
Donderdag 4 november » Let Things Talk, Ampérelaan 3, Drachten
Donderdag 4 november » Workshop Wandborden maken, Sluisfabriek
Donderdag 4 november » Groen Geld: De financiële kant van verduurzamen, Sluisfabriek
Vrijdag 5 november » Let Things Talk, Ampérelaan 3, Drachten
Vrijdag 5 november » Beregenen van de tuin, Wildkamp
Vrijdag 5 november » Workshop circulair koken, online
Vrijdag 5 november » Workshop Drogerbollen vilten, Sluisfabriek

Activiteiten Duurzame Week én hoe je kunt deelnemen!

Zaterdag 30 oktober

Thema: Circulair
Datum: zaterdag 30 oktober
Tijd: 11:00 – 17:00
Plaats: Sluisfabriek
Aanmelden: Vrije inloop

SMUK tweedehandskleding huiskamer

Op zaterdag organiseren Renske en Jildou hun SMUK tweedehandskleding huiskamer in de grote hal van de Sluisfabriek. Kom hier inspiratie opdoen! Je krijgt tips over hoe je je met tweedehands kleding hip en trendy kunt kleden. Je kunt komen sneupen, passen en hippe kleding kopen in de grote, gezellige huiskamer van de Sluisfabriek.

Thema: Circulair
Datum: zaterdag 30 oktober
Tijd: 11:00 – 17:00
Plaats: Sluisfabriek
Aanmelden: Vrije inloop

Repair Atelier

Heb je een leuk item gevonden bij SMUK maar wil je er graag iets aan veranderen? Geen probleem! Je kunt je kledingstukken naar het Repair Atelier brengen waar Roelfien Faber van FabrXX het ter plekke voor je aanpast, mits niet te grote aanpassing. FabrXX is gevestigd in de Sluisfabriek.

Maandag 1 november

Thema: Klimaat
Datum: maandag 1 november
Tijd: 09:00 – 17:00
Plaats: Wildkamp Drachten,
Jade 14, Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Regenton aansluiten op bestaande hemelwaterafvoer

Inwoners in Smallingerland zijn uitgenodigd bij Wildkamp op de Jade 14 in Drachten. Op maandag leggen ze uit hoe je een regenton aansluit op een bestaande buis die van de goot naar het riool gaat.

Thema: Circulair
Datum: maandag 1 november
Tijd: 19:00 – 21:30
Plaats: Sluisfabriek
Aanmelden: info@fabrxx.nl

Workshop Solar Dying

Solar dying is een makkelijke, langzame en energiezuinige manier om natuurlijk te verven. De warmte van de zon zorgt ervoor dat de kleurstoffen vrijkomen uit planten en in de vezels van het te kleuren materiaal gaan zitten. De stoffen gaan samen met de plantresten in een glazen pot, water erbij en de zon doet de rest. Tijdens de workshop wordt uitgelegd hoe je kan solar dyen en experimenteer je met verschillende stoffen en garens. Met dit zelf geverfde materiaal kun je bijvoorbeeld een mooie bloem maken: een blikvanger voor op een tas, jas of outfit. Ook krijg je de verfrecepten mee, zodat je thuis verder kunt met plantaardig verven. De workshop wordt verzorgd door Roelfien van FabrXX.

Dinsdag 2 november

Thema: Energie
Datum: dinsdag 2 november
Tijd: 09:00 – 17:00
Plaats: Wildkamp Drachten,
Jade 14, Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Led verlichting en de besparing ervan

Inwoners in Smallingerland zijn uitgenodigd bij Wildkamp op de Jade 14 in Drachten. Ze leggen uit waarom ledverlichting energiezuinig is vergeleken met een ouderwetse lamp en hoeveel dat bespaart op jaarbasis.

Thema: Circulair
Datum: dinsdag 2 november
Tijd: 19:00 – 21:30
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 8
Aanmelden: info@endofapril.nl
Workshop Wandborden maken

Bij deze workshop ga je aan de slag met tweedehands borden. Je leert hier prachtige prints en technieken om de borden te versieren. Zo creëer je een prachtig en hip item met een duurzame basis, een oude traditie in een nieuw jasje. Je kunt tijdens de workshop aan de slag gaan met 2 grote wandborden, 1 grote en 2 kleine of 4 kleine wandborden. De workshop wordt verzorgd door Hester van End of April.

Thema: Energie
Datum: dinsdag 2 november
Tijd: 19:00 – 21:00
Plaats: Bibliotheek Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Energiecafé EnergieCoach Smallingerland

Wees welkom op het eerste Energiecafé van onze EnergieCoaches! Op dinsdagavond heten de Coaches jou van harte welkom bij Bibliotheek Drachten. Hier is een markt met allerlei informatie over kleine energiebesparende maatregelen, gemeentelijke regelingen en de campagne Smallingerland Aardgasvrij. Daarnaast is er een café waar men kan praten over energiebesparing en zullen twee van onze Coaches, Flip en Albert, meerdere minicolleges geven over energiebesparing in huis.

Geen zin in een minicollege? Speel dan het CO2-besparingspel samen met Koen. Het doel van dit spel is dat je samen met anderen in gesprek gaat over energiebesparing in huis aan de hand van verschillende scenario’s. Het spel duurt +/- een half uur en zal om 19:30 en 20:30 gespeeld worden.

Woensdag 3 november

Thema: Klimaat
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 09:00 – 17:00
Plaats: Wildkamp Drachten,
Jade 14, Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Infiltreren van regenwater in kratten ondergronds

Inwoners in Smallingerland zijn uitgenodigd bij Wildkamp op de Jade 14 in Drachten. Deze dag staat in het teken van wateropvang doormiddel van ondergronds geplaatste kratten.

Thema: Klimaat, Energie, Circulair en Mobiliteit
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 12:00 – 18:00
Plaats: Startplaats De Lawei
Aanmelden: Vrije inloop
Djoeke’s missie

Ken je Djoeke al? Djoeke is ons duurzaamheidsmonstertje. Ga op Djoeke’s missie op zaterdag op 3 november. De missie is voor kinderen die op de basisschool zitten en je mag natuurlijk altijd je ouders meenemen. Je leert tijdens de speurtocht meer over energie besparen en duurzaamheid. Download nu de Missie Master-app en maak kans op een WakaWaka-powerbank! Stuur een screenshot van de voltooide missie en een foto met Djoeke naar duurzaam@smallingerland.nl en misschien ben jij de gelukkige winnaar.

Thema: Circulair
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 14:00 – 17:30
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 5
Aanmelden: info@fabrxx.nl

Workshop Visible Mending

Bij de workshop Visible Mending ga je aan de slag met het basisprincipe van duurzaamheid, namelijk hergebruiken. Zo kun je oneindig veel nieuwe dingen maken van oude spijkerbroeken, kleding en stoffen. Op woensdag maken we van oude spijkerbroeken een kussen, tas of schort. Belangrijk: enige naaiervaring is gewenst. De workshop wordt verzorgd door Roelfien van FabrXX.

Thema: Circulair
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 14:00 – 17:30
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 8
Aanmelden: info@endofapril.nl
Workshop Spijkerplank maken

De workshop spijkerplank maken is een heerlijke manier om je uit te leven met spijkers en een hamer! Je kunt verschillende prints uitzoeken om te maken. Nadat je een ontwerpkeuze hebt gemaakt, spijker je eerst het hele patroon uit. Hierbij leer je spijkers slaan in een prachtig stuk gerecycled hout. Vervolgens ga je draden spannen om je gespijkerde patroon vorm te geven. De workshop wordt verzorgd door Hester van End of April.

Thema: Circulair
Datum: woensdag 3 november
Tijd: vanaf 17:45
Plaats: Restaurant KIEM Drachten
Aantal plekken: 50
Prijs: € 17,50 p.p.
Aanmelden: Restaurant KIEM
Opening restaurant KIEM

Restaurant KIEM is het restaurant en leerbedrijf van ROC Friese Poort Drachten. Dit is dé groeiplek van een nieuwe generatie horecatalent. Van sfeermakers en smaakmakers. Van gastvrouwen en -heren in de dop, die je warm onthalen en je ware gastvrijheid laten ervaren. Van voedselpioniers met lef, die nieuwe combinaties maken en verrassende gerechten op de kaart zetten. Groen is de kleur van onze keuken. We kiezen voor eerlijk, lokaal en gezond. Je bent hier welkom om te proeven van een fantastisch vak en van fantastisch eten.

De officiële opening van KIEM vindt plaats op woensdag 3 november! Speciaal voor de Duurzame week van Smallingerland heeft KIEM voor de opening een seizoensgebonden en vegetarisch menu samengesteld. De smaken en ingrediënten van woensdag zullen ook terugkomen in de kookworkshop van vrijdag. Reserveer nu een tafeltje via bovenstaande link!

Tip van Djoeke: De horecatoppers van de Friese Poort openen hun restaurant elke woensdag. Komt deze woensdag je niet goed uit, boek dan eens een tafeltje voor een andere week!

Thema: Energie
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 20:00 – 21:00
Plaats: Online
Aanmelden: Duurzaam Bouwloket
Webinar Energieneutraal Verbouwen

In een energieneutraal huis woon je comfortabel, wek je jouw eigen energie op en gebruik je zo min mogelijk energie. Zo ben je klaar met jouw duurzame toekomst. Het energieneutraal maken van je huis is best ingrijpend. Het vraagt bij oudere woningen meestal een pakket aan maatregelen. Deze maatregelen kun je in één keer nemen, maar ook stap voor stap.

Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt? Kijk dan op woensdag ons webinar Energieneutraal wonen! Meld je aan in bovenstaande link en kijk de webinar woensdag vanuit huis.

Tip van Djoeke: De horecatoppers van de Friese Poort openen hun restaurant elke woensdag. Komt deze woensdag je niet goed uit, boek dan eens een tafeltje voor een andere week!

Thema: Energie
Datum: woensdag 3 november
Tijd: 20:00 – 21:30
Plaats: Bibliotheek Drachten
Aantal plekken: 25
Aanmelden: duurzaam@smallingerland.nl
Kijk de webinar met onze EnergieCoaches!

Wil je weten hoe je je woning energieneutraal moet verbouwen, maar kijk je liever niet alleen? De EnergieCoaches nodigen je uit om samen met hen de webinar Energieneutraal wonen te kijken in Bibliotheek Drachten. Na afloop van het webinar staan de Coaches klaar om de inhoud van het webinar te bespreken en vragen te beantwoorden.

Donderdag 4 november

Thema: Mobiliteit
Datum: donderdag 4 november
Tijd: 12:30 – 20:00
Plaats: Kyriat Onoplein
Aanmelden: vrije inloop
Band op Spanning

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks ca. 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Doe mee met de actie ‘Band op spanning’ draag een steentje bij aan een schonere en veiligere samenleving.

Meedoen? Servicemedewerkers staan gedurende de dag bij de in- en uitgang van het terrein. Daar zullen zij de automobilisten aanspreken over deze gratis service. Wil je meedoen, dan krijg je een aanmeldkaart onder de ruitenwisser. Eenmaal geparkeerd en op pad controleren de medewerkers de bandenspanning en pompen de banden zo nodig weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). De aanmeldkaart wordt omgewisseld voor een kaart met daarop de oude bandenspanning, de nieuwe bandenspanning én de besparingen!

Thema: Klimaat
Datum: donderdag 4 november
Tijd: 09:00 – 17:00
Plaats: Wildkamp Drachten,
Jade 14, Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Afwateren met lijngoten

Inwoners in Smallingerland zijn uitgenodigd bij Wildkamp op de Jade 14 in Drachten. Hier leggen ze je uit hoe wateroverlast kan worden voorkomen op terrassen, parkeerplaatsen, stallen etc. door het plaatsen van goten, zodat het water kan worden opgeslagen of afgevoerd.

Thema: Energie
Datum: donderdag 4 november
Tijd: 15:00 – 16:00
Plaats: Let Things Talk,
Ampérelaan 3, Drachten
Aantal plekken: 12
Aanmelden: edwin@letthingstalk.nl
Let Things Talk

Ondernemers in Smallingerland zijn uitgenodigd in de showroom van Let Things Talk op de Ampérelaan 3 in Drachten. In een presentatie van 25 minuten vertellen zij hoe kantoren en scholen kunnen verduurzamen met innovatie technologie. Om zo een gezonde, energiezuinige en comfortabele leer- en werkomgeving te realiseren voor hun medewerkers, leerlingen en gasten. Let Things Talk verlaagd uw energielasten en verbetert luchtkwaliteit.

Thema: Circulair
Datum: donderdag 4 november
Tijd: 19:00 – 21:30
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 8
Aanmelden: info@endofapril.nl

Workshop Wandborden maken

Bij deze workshop ga je aan de slag met tweedehands borden. Je leert hier prachtige prints en technieken om de borden te versieren. Zo creëer je een prachtig en hip item met een duurzame basis, een oude traditie in een nieuw jasje. Je kunt tijdens de workshop aan de slag gaan met 2 grote wandborden, 1 grote en 2 kleine of 4 kleine wandborden. De workshop wordt verzorgd door Hester van End of April.

Thema: Circulair
Datum: donderdag 4 november
Tijd: 19:30 – 21:00
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 50
Aanmelden: Groenebon.nl

Groen Geld: De financiële kant van verduurzamen

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Ook kan het een duurzame manier zijn om je geld te investeren. Daarbij komt dat er meer momenten zijn om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt. Maar ook als je je hypotheek aanpast. De gemeente Smallingerland organiseert daarom een tafelgesprek met o.a. Frieswijk Makelaars en Fryslân Duurzaam over verduurzamen. Gespreksleider is Hans Stroosma van BTER financieel Leeuwarden.

Vrijdag 5 november

Thema: Energie
Datum: vrijdag 5 november
Tijd: 14:00 – 15:00
Plaats: Let Things Talk,
Ampérelaan 3, Drachten
Aantal plekken: 12
Aanmelden: edwin@letthingstalk.nl
Let Things Talk

Ondernemers in Smallingerland zijn uitgenodigd in de showroom van Let Things Talk op de Ampérelaan 3 in Drachten. In een presentatie van 25 minuten vertellen zij hoe kantoren en scholen kunnen verduurzamen met innovatie technologie. Om zo een gezonde, energiezuinige en comfortabele leer- en werkomgeving te realiseren voor hun medewerkers, leerlingen en gasten. Let Things Talk verlaagd uw energielasten en verbetert luchtkwaliteit.

Thema: Klimaat
Datum: vrijdag 5 november
Tijd: 09:00 – 17:00
Plaats: Wildkamp Drachten,
Jade 14, Drachten
Aanmelden: Vrije inloop
Beregenen van de tuin

Inwoners in Smallingerland zijn uitgenodigd bij Wildkamp op de Jade 14 in Drachten. Op vrijdag is er aandacht voor het besproeien van de planten in de tuin tijdens de warme zomerdagen. Dit kan door van opgeslagen water of water uit een sloot te gebruiken.

Thema: Circulair
Datum: vrijdag 5 november
Tijd: 18:00 – 19:00
Plaats: Online
Prijs: € 2,-
Aantal plekken: 200
Aanmelden: Groenebon.nl
Workshop circulair koken

Vrijdagavond gaan we samen koken! In samenwerking met ROC de Friese Poort en Boer & Chef zal er een kookworkshop worden georganiseerd met een seizoensgebonden en vegetarisch menu.

Meedoen? Meld je aan, haal jouw boodschappenpakket van Boer & Chef op, en kook vrijdagavond mee met de livestream van de Friese Poort. Voor deelname vragen wij een symbolisch bedrag van 2 euro. Het geld dat wij daarmee binnenhalen wordt besteed aan maaltijden voor de plaatselijke voedselbank.

Thema: Circulair
Datum: vrijdag 5 november
Tijd: 19:00 – 21:30
Plaats: Sluisfabriek
Aantal plekken: 6
Aanmelden: info@fabrxx.nl

Workshop Drogerbollen vilten

Tijdens deze workshop maak je je eigen drogerbol van vilt. Het gebruik van vilten bollen in de droger verkort de droogtijd en scheelt dus energie, tijd en geld. De was wordt op een natuurlijke manier zacht en er zijn geen chemische stoffen, droogdoekjes of wasverzachter meer nodig. Het is veilig voor gevoelige huid, babyhuidjes en mensen met allergieën. De workshop wordt verzorgd door Roelfien van FabrXX.

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland