Samen stappen zetten
Vragen en antwoorden over aardgasvrij Smallingerland

Denk mee over een aardgasvrij Smallingerland

Net als de rest van Nederland moet ook gemeente Smallingerland in 2050 volledig aardgasvrij zijn. De gemeente is benieuwd hoe jij hier als inwoner tegenover staat. Heb je je woning bijvoorbeeld al (deels) verduurzaamd? Ben je dat van plan of misschien juist niet? En hoe kan de gemeente daarin helpen? En heb je bepaalde vragen over aardgasvrij waar je antwoorden op zoekt?

Antwoorden op je vragen

De overstap naar aardgasvrij roept bij veel mensen vragen op. Daarom lees je hieronder de veelgestelde vragen en de antwoorden. Heb je nog meer vragen? Kijk dan in het uitgebreide document waar 39 vragen en antwoorden staan rond aardgasvrij.

Wat is jouw mening?

We zijn benieuwd wat er leeft bij de inwoners van Smallingerland over dit onderwerp. Daarom hebben we een online vragenlijst geplaatst op www.smallingerlandaardgasvrij.nl. We zouden het zeer op prijs stellen als je vóór maandag 7 juni de vragenlijst invult. Invullen duurt ongeveer tien minuten en je antwoorden worden anoniem verwerkt en vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

De gemeente Smallingerland maakt, net als alle andere gemeenten, eerst een Transitievisie Warmte. In deze visie staat welke warmte-alternatieven er in Smallingerland komen ter vervanging van aardgas. Verder komt er een planning in waarin staat welke wijken of dorpen wanneer van het aardgas af gaan. De gemeente Smallingerland maakt deze visie in 2021. Daarna wordt de visie in wijkuitvoeringsplannen uitgewerkt.
Het aardgasvrij maken van alle woningen is afgesproken in het landelijke Klimaatakkoord en is complex. Uitgangspunt is dat aardgasvrij wonen voor iedereen betaalbaar blijft. Iedereen kan nu al stappen zetten. Je kunt beginnen met kleine maatregelen om energie te besparen, bijvoorbeeld ledlampen gebruiken, naden en kieren dichtmaken en radiatorfolie aanbrengen.
Meer weten? Kijk op www.iedereendoetwat.nl.
Het betekent dat je op een bepaald moment geen aardgas meer kunt gebruiken om te koken of je huis of gebouw te verwarmen. In de Transitievisie Warmte van de gemeente komt te staan of jouw wijk voor of na 2030 van het aardgas af gaat. Als je je cv-ketel moet vervangen, of je gaat verbouwen, dan kun je er alvast rekening mee houden dat er in de toekomst geen aardgas meer is.

Zeker! Er zijn subsidies en leningen voor diverse doelgroepen, waaronder huiseigenaren, ondernemers, stichtingen, coöperaties en verenigingen.

Huiseigenaren
Voor huiseigenaren zijn er subsidies en leningen voor het isoleren en aardgasvrij maken van hun huis. Kijk op onderstaande websites voor meer informatie:

Voor vereniging van eigenaren, ondernemers, verenigingen, coöperaties en stichtingen verwijzen we naar het uitgebreide document met antwoorden, vraag 4.3.

Als we aardgas gebruiken, komt er CO2 in de lucht. Daardoor verandert het klimaat. Door aardgasvrij te zijn komt er minder CO2 terecht in het milieu, wat beter is voor het klimaat. En door de gaswinning in Groningen ontstaan aardbevingen, daarom stopt de gaswinning in Groningen in 2022. Daarna zijn we afhankelijk van aardgas uit het buitenland, wat onzekerheden met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor de prijs.
Ja, uiteindelijk wel, maar die verplichting is er nu nog niet. Nederland wil in 2050 een aardgasvrije en klimaatneutrale samenleving zijn. Meewerken aan een alternatief voor aardgas is op dit moment nog vrijwillig; er is nu nog geen verplichting. Dit gaat de komende jaren echter wel veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad een besluit nemen om een wijk of dorp van het aardgas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. De gemeente Smallingerland maakt in 2021 een plan voor een aardgasvrije toekomst. Dat plan heet de Transitievisie Warmte.

Door je huis te isoleren bespaar je energie, krijg je een lagere energienota, vergroot je je wooncomfort en stijgt de waarde van je huis. Isoleren verlaagt ook de kosten bij het overstappen van aardgas naar een alternatieve energiebron. Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. We zetten ze hieronder op een rijtje met een link waar je meer informatie kunt vinden.

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie:
www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/gevelisolatie

Vloerisolatie of bodemisolatie:
www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/vloerisolatie

Dakisolatie of zolderisolatie:
www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/dakisolatie

Isolatie glas:
www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/isolatieglas