Aardgasvrij Smallingerland

‘Door slim te koken, gebruik ik minder gas’

 

Naam: Ana Patricia

Woont: in een tussenwoning woning

‘Ik ben Braziliaanse en woon sinds drie jaar in Nederland. Omdat ik uit de tropen kom, moest ik eraan wennen dat je in Nederland je huis warm moet stoken en zuinig moet omgaan met energie. Mijn man is naast zijn werk ook vrijwillige energiecoach. Hij weet dus veel over duurzaamheid en samen kijken we hoe we zo energiezuinig mogelijk kunnen leven.

We hebben inmiddels al veel geïsoleerd en zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Ik kook graag en probeer zo min mogelijk gas te gebruiken. Zo stoof ik bijvoorbeeld het vlees in de snelkookpan en vries het daarna in porties in. Onze volgende stap wordt een inductiekookplaat, zodat we gasloos kunnen koken. Naast koken, geniet ik van wandelen en fietsen in de Friese natuur. Als ik de frisse lucht inadem en de groene natuur zie, dan besef ik weer hoe belangrijk de aarde en de natuur is. We kunnen niet zonder, dus voor een schone aarde loop ik graag een stapje harder.’

Duurzame tip van Ana Patricia:  ‘Deuren sluiten, de verwarming ’s avonds op tijd lager zetten en slim koken: het zijn kleine dingen die je zelf kunt doen om energiekosten te besparen. Probeer niet in één keer allemaal nieuwe gewoonten aan te leren, maar doe bijvoorbeeld elke maand iets, dan merk je dat aan het eind van het jaar aan je energierekening.’

Ook duurzaam wonen en besparen? Bekijk deze filmpjes met tips:

Contact
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel. 0512 581234
duurzaam@smallingerland.nl

Over deze site
Disclaimer
Privacy
Cookies

Volg ons
Youtube

Duurzaam Smallingerland is een initiatief van de Gemeente Smallingerland